Blogi elämästä. Aikuisen naisen arjesta, joka täyttyy ideoista, ilmiöistä, ihmisistä, kirjoista, viineistä, elämän pienistä iloista. Rakkaus Ranskaan kulkee rinnalla arjen keskellä.

Seuraa blogiani Bloglovinissa!
Mon Voyage Facebookissa
Yhteystiedot
jaana.ahl@gmail.com
Jaana Ahl

Pehmeää Chemexillä

Loman alkua ja aamun rauhaa. Vihdoin aikaa testata tuota uutta ihanaa kahvikannua (Chemex). Alunperin kiinnostuin siitä, ihan pinnallisista syistä, koska onhan se todellakin kaunis ja mielellään sen pitää esillä. Onhan se kahvimaailmassa saavuttanut harvinaisen paikan New Yorkin modernin taiteen museossa (MOMA).

(Chemex ja Nicolas Vahèn jääkahvitiivisteet)

Jokseenkin taidan olla vähemmistössä, sillä enhän edes omista tuota lähes jokaisesta suomalaiskodista löytyvää laitetta nimeltään kahvinkeitin. Muutoinkin taivallukseni kahvinjuojaksi on ollut poikkeuksellinen. Kahvia noin ylipäätään olen ensimmäisen kerran maistanut vasta kun ikä kolahteli jo lähellä neljääkymmentä. Jokseenkin suoraan tuon ensikokemuksen jälkeen aloin kiinnostumaan kahvista ja tutustumaan itselleni tyypilliseen tapaan, eli mahdollisimman paljon tietoa ja kaivoin tieni samantien sinne kahvipapujen maailmaan. Muistanpa, miten olen reissannut Helsinkiin, ihan vain saadakseni joitain tiettyjä kahveja tutustuakseni. Nykyisin saman tietysti voi tehdä verkkokauppojen kautta. Haaveena oli baristan paperit, mutta sekään ei kotikaupungissa onnistu, joten jäänyt roikkumaan sinne haaveisiin. Koulun kautta toki olen suorittanut erikoiskahvi ja sikarikurssin. Edelleen ihmettelen miten erikoiskahvit ja sikarit oli yhdistetty saman kurssin sisältöön, mutta tulipa tietoa samalla siis myös sikareista.

Nyt kun tuo kahvinuuttamisen ihanuus on omassa keittiössä, ja olen päässyt sillä kaikessa rauhassa aamukahvini uuttamaan, niin en voi kuin kehua. En olisi uskonut näin pehmeään ja jokseenkin rauhalliseen lopputulokseen. Netti on pullollaan tietoa tuosta kannusta, joten olenkin etsinyt selitystä tuolle pehmeydelle. Tuo pehmeys on tullut vastaan lähes kaikissa kokemuskuvauksissa, ja sanonta ”Chemexillä ei voi saada aikaan kitkerää kahvia” toistuu ja nyt itse tuon kokeneena ei voi kuin olla samaa mieltä. Tuon pehmeyden takaa löytyy normaalia paksumpi suodatinpaperi, joka markkinoijan mukaan suodattaa ”pienimmätkin partikkelit, kitkeryyden, öljyn ja rasvat saaden aikaan kirkkaan ja puhtaan kahvin”  Tosin tässä kohdassa päädyn pohtimaan tuota öljyn ja rasvan suodattamista, sillä nautinhan usein rasvakahvia, joten täytynee ottaa selvää, onko tämä tapa paras sen valmistamiseen.

Tottakai valitulla kahvilaadulla/pavuilla on  iso osallisuutensa – eihän sitä voi sivuuttaa, mutta itse kun teen kahvini pavuista, joten myllytin pavut espressokarkeuteen. Ihan siis samaan tapaan kuin normaalistikin kahvini teen. Jostain syystä on iso kynnys lähteä ostamaan suodatinjauhatusta. Päätinpä sitten käydä ostamassa Makukaupasta muutamaakin erilaista papusorttia pienissä määrissä, ja testailla niitä. Laajin valikoima ja ah niin ihana Kauppahallin tunnelma. Jatkossa siis tulen postaamaan aiheesta, joka lähinnä käsittelee papujen/kahvin vaikutusta makusiirappeja unohtamatta (toistaiseksi olen rakastunut Nicolas Vahén tuotteisiin/kahvisiirapeihin) . Harmikseni olen kuitenkin huomannut, että ihan liian harvoin järjestetään ns. kahvitastingeja, mutta ehkäpä sekin elpyy täällä pikkuriikkisessä kotikaupungissa. Onhan viinilinjalla päästy jo hyvään alkuun. Kahvinkin suhteen siis toivoa on. 

ps. Jos tiedät baristakursseja joko tässä Vaasan lähialueilla, tai vaihtoehtoisesti viikonloppukursseja Helsingissä, niin vinkkaa ihmeessä. Mielelläni osallistuisin.

Nautinnollisia kahvihetkiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *