Blogi elämästä. Aikuisen naisen arjesta, joka täyttyy ideoista, ilmiöistä, ihmisistä, kirjoista, viineistä, elämän pienistä iloista. Rakkaus Ranskaan kulkee rinnalla arjen keskellä.

Seuraa blogiani Bloglovinissa!
Mon Voyage Facebookissa
Yhteystiedot
jaana.ahl@gmail.com
Jaana Ahl

Onko muumit kotosalla

a-a kumpaakohan tässä jännittää enemmän mummua vai naperoa. Huomenna se vihdoin olisi sitten se kauan odotettu Muumimaailma -päivä. Jos nyt kuitenkin kertoisin ihan omista tunnelmista aiheen tiimoilta.

Sitä ketkä laaksosta löytyy lähdetään tarkistamaan. Muumit ovat tulleet elämään, yllätys yllätys – oman pojan lapsuuden kautta, kuinka tuolloin olisinkaan halunnut paikassa käydä, mutta tuolloin lapsiperheen arki oli taloudellisesti niin niukkaa ettei mahdollisuutta ollut – aihe jäänyt silti taustalle ja nyt vihdoin naperpoiden kanssa sinne- toivottavasti ilma suosii. Muumilaakson tarinat juuri sopivan mittaisia tarinoita joiden animaatio on kaunista ja herkkää. Enkä nyt siis puhu näistä ihan alkuperäisistä mustavalkoisista piirroskavereista. Vaan Elokuvan Muumipeikko ja pyrstötähti elokuvasta jatkuneesta lastenohjelmasta. Elokuva jossa Hemulikin keräilee kasvien sijaan vielä postimerkkejä. Kuinka Muumilaakson väki lopulta tapaa toisensa ja tarina lähtee eloon.

Poikani lapsuudesta nuo siis jäivät elämään ihan omassa sydämenlokerossa, edelleen muistan kohtauksia ulkoa. Piirrokset kauniita ja herkkiä, vaikka mukaan mahtuu toki jännnittäviäkin tapahtumia. Silti niin kauniita tarinoita (esim ei Mörkö halua olla pelottava- hän on vain yksinäinen) Uskomattoman hyvin psykologiaa (rakastan täysin rinnoin psykologisointia aiheesta kuin aiheesta).

Niinpä pojan jo vartuttua yli Muumiajasta, en minä mammana malttanut päästää irti vaan tutustuin hahmoihin ja nimenomaan siihen psykologiaan siellä taustalla – uskomattoman älykkäästi kaikki kirjattu, lapsillekin ilman erityistä valistusta käys selväksi välillä elämän suuriakin mullistuksia.

Muumien psykologiaan uppouduin ihanan kirjan kautta vielä myöhemmin uudelleen eli Muumit ja Olemisen arvoitus, on ihan ehdotonta luettavaa meille aikuisille muumifaneille. Kirjalla on ikää kohta varmaankin lähemmäs 10 vuotta joten löytynee varmaan jo kirjakauppojen alennuskoreista ja ainakin kirjastosta. Se vie muumeilua näin aikuis-iällä ihan uudelle tasolle, josta ainakin itse opin paljon – kirja jota lukemalla tulee hyvälle mielelle kerta toisensa jälkeen

Huomenna siis aikaisin auton nokka kohti Naantalia ja sieltä vielä illaksi Turkuun josta ihana Viking Grase vie innokkaat muumifanit turvallisesti kohti Tukholmaa. Uni varmaan hyppää silmäkulmaan jo pian kun laiva satamasta lähtee, mutta onneksi on seuraava päivä – koko kotimtaka aikaa osallistua laivan lastentapahtumiin ja ihailla Tukholman kaunista saaristoa.

Uskon että matkasta tulee meille kaikille ikimuistettava – ok ehkä pienin napero – vasta 6kk- tulee ”muistamaan” matkan lähinnä valokuvien kautta, joita lupaan ottaa uskomattomia määriä. Tällainen matka tulisikin ottaa vuosittaiseksi tavaksi, ja vielä kun naperoiden isäkin ehtisi työkiireiltään hyppäämään mukaan seikkailuun.
Ps. Kuvat röyhkeästi napattu netistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *