Blogi elämästä. Aikuisen naisen arjesta, joka täyttyy ideoista, ilmiöistä, ihmisistä, kirjoista, viineistä, elämän pienistä iloista. Rakkaus Ranskaan kulkee rinnalla arjen keskellä.

Seuraa blogiani Bloglovinissa!
Mon Voyage Facebookissa
Yhteystiedot
jaana.ahl@gmail.com
Jaana Ahl

Muumifilosofiaa rakkaudella

Äänikirjat on kyllä olleet viimeaikojen huippujuttu. Käytän StoryTel:ä. Se vaan jäi mukaan oikeastaan helppokäyttöisyytensä vuoksi. Helppous tietysti korostuu kun vain laittaa kuulokkeet korville, ja napsauttaa kirjan päälle, niin siinä sitä voi hääräillä kaikkea muutakin samalla. Keskittyminen toki nousee sitten esiin sellaisten kirjojen kohdalla, jotka sitä erityisesti vaativat. Jatkossa tulen napsuttelemaan tännekin näitä erilaisia kirjakokemuksia. Rakastan kuitenkin kaikkia elämäntaitokirjoja, ja yritän vielä psyykata itseäni uskaltautumaan elämänkertoihin ja romaaneihin.

Kuuntelin myös kirjan (kirjoja), jonka olen lukenut jo useaan otteeseen, mutta siitä löytyy edelleen niin monia tasoja, joita kerta kerran jälkeen hahmottaa ihan uusiksi ulottuvuuksi. Kirjahan on tietenkin tuo Jukka Laajarinteen – Muumit ja olemisen arvoitus. Kirjassa palataan Muumilaaksoon ja tutustutaan kokonaisuuteen sekä yksittäisiin hahmoihin, ja tapahtumiin. varsinkin eksistentalismi nousee suureen rooliin. Vapaus ja arkisen elämän valinnat, käyttäytymismallit sekä suhtautuminen ympäröivään maailmaan. Kirja kertoo värikkästi ihmisitä kutsuen heitä ötököiksi- ötököitähän me itseasiassa taidamme olla. Jokainen omanlaisensa ja omien omituisuuksiensa vankeja.  Näitä tulkitaan filosofian kannalta katsottuna, viitaten tunnettuhen filosofeihin Kiegergaardiin, Heideggeriin ja Sartrenniin.

Uskon, että suurimmalla osalla suomalaisia on jonkinmoinen käsitys ja hahmotelma muumien maailmasta. Itselleni ne ovat jostain syystä tulleet aina vain läheisemmäksi, varsinkin näiden taustoja avaavien kirjojen kautta. Suosittelen todellakin joko lukemaan tai kuuntelemaan (mielummin kuuntelemaan, koska tällöin kirja avautuu aikuiselle omalla vahvalla tavallaan.

Muumeilla on paljon tärkeää annettavaa, kirjoissa on sisällyettynä niin syvää älykkyyttä ja sitä myöden myös voimaa ihan jokaiseen kohtaamiseen, ihmisten kanssa. Kirjassa palataan useimmiten ehkä Muumit ja vaarallinen juhannus elokuvaan. Toki moneen muuhunkin, mutta itse koen, että kirjan palaset loksahtavat parhaiten paikoilleen, kun edes osa jaksoista on tuttuja. Itse suosittelen toki myös katsomaan vaikkapa elokuvan Muumipeikko ja pyrstötähti. Elokuva kertoo ajallisesti laakson tapahtumista, enne varsinaisen lastensarjan alkua. Tuolloin laakson asukkaat vasta tutustuvat. Hemulikin keräilee vielä postimerkkejä kasvien sijaan.

Kuinka pienestä tuo kokonainen muumien olemassaolo onkaan saanut alkunta. Ulkohuussin seinille piirretyt hahmot ovat saaneet täyden elämän, jolla on vaikutusta jokaiseen niihin tutustuneeseen ötökkään.

Muumien maailma on täynnä toinen toistaan ihanampia sanontoja. Niitä voi kurkata vaikkapa täältä.

Ai niin ja vaikka kaikki hahmot merkitsevät paljon, silti Mörkö taitaa olla se itseä eniten kiinnostava, sillä onhan hän mystinen, hieman pelottava, ja samlla niin rakkautta kaipaava. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *